Hanneke Dikboom


Assemblages, ruimtelijk werk gemaakt van gevonden rommel .. zijn  de grondleggers geweest voor de materieschilderijen.

De stilte van enorm weidse landschappen .. of zijn het kleine details van iets veel groters waar je met je neus boven op staat?
Vele lagen olie-tempera soms gemengd  met zand zorgen voor een materie-achtige schildertechniek.

In het recente werk wordt een verbinding gemaakt tussen de landschappelijke wereld en de figuren die nu in deze werelden als acteurs rondlopen . De liefde voor de platgereden of verroeste ijzeren vormen is gebleven, en vormen een grote inspiratiebron voor al het  werk.

Aan deze wereld heeft ze haar stem en haar theatrale outfits toegevoegd, waarmee zij improviseert.

Op 21 jarige leeftijd laat Hanneke de Rietveld Academie achter zich. Vervolgens vind er een niet aflatende explosie aan creativiteit plaats.Ze ontwerpt boekomslagen voor Meulenhoff, illustreert ('63). Doceert algemene technieken ('67-'74). Vervaardigt gobelins op verweerd hout uit zee.
Exposities volgen. In ons land en in Noorwegen ('73-'79). Studie glasmozaiek in Italie ('78). Penseeltekeningen en pastels ('85).
Opdrachten van een designbureau voor meubels als 3D-kunstobject. Samenwerkingsprojecten met Aad Hekker ('90).
Een serie driekleurenlitho¹s omtrent het thema erotiek. Atelier '92, publicatie tijdschrift Vitrine. Presentatie beschilderde kamerschermen hotel de L¹Europe ('93) Beschilderde doodskisten, Utrecht ('94).
Samenwerking met dichteres Marja Olff, zeefdrukproductie (¹95).
Ruimtelijk werk: hout,was, metaal, olietempera, assemblages, materieschilderijen.

2012

Heeft de wereld een deur?

improvisatie gebeuren in beeld en geluid van 25 sept tot en met 30 september.

met medewerking van 112 kleine figuranten en vrienden

Dagelijks van 11.00u tot 17.00u

In het Glazen huis Amstelpark route www.amstelparkart.nl

Beeldend kunstenaar en stem performer Hanneke Dikboom gaat op miniformaat stilstaan bij het dagelijkse leed
onmacht,gevechten,verlangen,geluk en puinhopen van de mensen die de wereld bevolken.
Met op straat gevonden rommel en een dagelijkse dominante kleur bouwt zij iedere dag een andere wereld.
Dagelijks vanaf 14.00 wordt er gereageerd op het gemaakte werk door bevriende kunstenaars met een kort geimproviseerd stuk muziek poezie of een dans

.

Speellijst

: Dinsdag 25 sept. de kleur is GEEL mmv. Rudy Lubisch tenor/bariton sax, Mister PeterTenorsax
Gerrit Huizinga Tuba, Grada Peskens sopraansax Hanneke Dikboom stem

Woensdag 26 sept.de kleur is ROOD mmv.Hajo Sanders syntesiser / electr piano Hanneke stem Carolien Heinen viool.

Donderdag 27 sept. de kleur is BLAUW mmv.Fred Goudswaard, gitaar,Arnold Dooieweerd bas ,Opadjere afrikaans verhaal
Christiaan Maat dichter,Grada Peskens sopraansax/accordeon,Mister Paul tenor/baritonsax Hanneke Dikboom stem

Vrijdag 28 sept. de kleur is GRIJS mmv componist /electronica Jerke van der Braak, Hanneke Dikboom stem, Andreas Vulpen sax

Zaterdag 29 sept. de kleur is ZWART mmv Celliste performer Karen Opstelten,Felicity Provan stem/trompet, Het Hash kwartet
AndreasVulpen sax, Stefan Kornmann elect gitaar,Hayley Hung viool Hanneke Dikboom stem

Zondag 30 sept. de kleur is WIT mmv keramiste Anita Manshanden,Alfredo Fernandez dans,Hayley Hung viool,Andreas Vulpen sax, Hanneke Dikboom stem

de toegang is gratis.

2011

Vervolg tempera schilderijen met toevoegingen van zand, as en gevonden rommel of lijn figuren.
Presentatie van de map “12 Overpeinzingen”12 tekeningen met teksten in een handgebonden omslag gesigneerd en origineel i ngekleurde tekening op het omslag.
Grote serie kleine sculpturen van gevonden materiaal.
Bij de 'Open Ateliers' Nieuwmarkt wordt deze nieuwe serie geexposeerd.
Performance met Karen Opstelten in Kunstcentrum Bergen "Mooi ding", waarbij ik de kleding heb ontworpen.

2010 Vooral met stem improvisaties bezig.
De “Partituur” wordt nog een keer in Zaal 100 uitgevoerd.
Maakt grote olietempera schilderijen met toevoegingen van assemblagemateriaal
2009

Solo-expositie lijnen in galerie Chiellerie, Amsterdam.

2008
Solo-expositie schilderijen in galerie Chiellerie, Amsterdam. Stem-improvisatie op kunstwerk ”Enormousssssss”. Performance “Woman in safety belts”. Stem-improvisatie “Woetsjika” fantasie taal.
2007
Schilderijen en tekeningen met “Sound-figuren” surrealistisch overkomende figuren. Ruimte-schilderijen, waar soms een figuratie in voorkomt.
2006
Grote ruimtelijke vlakken. Stilte, vele lagen olietempera. Tekeningen met vaart en ruimte als “tekens”
2005
Staande strepen. Thema’s veraf of nabij.
2004
Installatie aan de wand van gevonden voorwerpen. Performance “Connected” met stem en opnamegeluiden, in samenwerking met Pepijn Aben (geluidsman). Solo-expositie schilderijen in galerie Nieuw Beerenburght in Eck en Wiel.
2003
Expositie galerie Windkracht 13, Den Helder. Stem-improvisaties gemaakt op18 schilderijen.
2002
Werkt aan grote assemblages, beelden en materieschilderijen. Expositie in haar studio.
2001
Materie-schilderijen, waar interieur-elementen in voorkomen. Houdt zich naast het schilderen ook bezig met kleur- en binnenhuis-advies. Expositie-deelnemer in Litho-galerie Spiegelgracht Amsterdam.
2000
Grote serie tekeningen olietempera op papier, maakt objekten en neemt deel aan de aan de Holland Art-Fair in Den Haag met ruimtelijke objecten.
1999
Reis door Mali en Burkina Fasso, Afrika. Solo tentoonstelling bij galerie T in Haarlem. Tentoonstelling Zwart/Wit in galerie Art a Casa in Amsterdam.
1998
Ruimtelijk werk in hout, was, metaal en keramiek. Samenwerking met Anita Manshanden keramiste. Thema “De Vrouw als Stoel”, expositie van 16 tekeningen in metalen lijsten. Deelname aan het “Lek Art Festival” in Culemborg: thematentoonstelling “de Stoel”.
1997
Beschildert kisten, kasten en panelen in opdracht. Exposeert als lid van "Memento Gedenkbeelden" in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. 3 beschilderde doodskisten voor een expositie omtrent nieuwe uitvaartmogelijkheden.
1996
Beschildert in opdracht 2 kasten. Schildert grote, vooral lange smalle panelen met olieverf, vaak voorzien van woorden. Exposeert in Soest bij galerie Lydie Wind. Exposeert 42 kleine tekeningen in het kader van tentoonstelling "Muralisme", geïnspireerd op een verweerde muur in een vervallen huis in Amsterdam.
1995
Zeefdrukproduktie in samenwerking met dichteres Marja Olff "De moeder in mij..." 4 zeefdrukken in een map, oplage 100 ex. Schildert lange hoge figuren op panelen, oude scheepsluiken en andere gevonden stukken hout. Ontwerpt een aantal verschillende kandelaars met als thema "I am beginning to see the light". Ontwerpt een serie geboetseerde sluitschroeven t.b.v.doodskisten.
1994
Opdracht: beschilderde doodskist voor particulier. Opdracht: beschilderde doodskist voor het Aidsfonds, die meereist op tentoonstellingen. Wordt lid van de uitvaartvernieuwers, een aktieve groep ondernemers en kunstenaars die zich tegen de starheid in de begrafeniswereld weren. Neemt deel met 3 beschilderde kisten aan een manifestatie in de Jaarbeurs in Utrecht omtrent nieuwe gebruiken rond de dood.
1993
1e Beschilderde doodskist wordt geëxposeerd op de tentoonstelling "In de ruimte gezet" in het kerkje van Kortenhoef. Wordt lid van "Memento Gedenkbeelden" Beschildert een deur in Zweden. Exposeert in Zweden litho's. Presenteert 3 Kamerschermen in Hotel de l'Europe in Amsterdam.
1992
Neemt deel aan Grafiekmap '92 met een driekleurenlitho, welke in het tijdschrift Vitrine geroemd wordt.
1991 - 1990
Maakt voornamelijk litho's. Samenwerkingsprojekten met steendrukker Aad Hekker. "Les Idées Noires", donkere romantische portretten en "7 Luchtige Litho's", erotische fantasieen, in een map opgeborgen, oplage 25 ex.
1989 - 1979
Toegepast werk in opdracht. Beschildert houten dozen als ruimtelijke objecten. Meubels als driedimensionaal kunstobject. Pasteltekeningen, verschillende tentoonstellingen in Amsterdam. Werkt 11 jaar als creatief therapeut binnen de dagkliniek van psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum.
1979 - 1973
Weeft gobelins op verweerd hout uit de zee. Dit werk wordt haar eerste tentoonstelling bij Ina Broerse in Amsterdam. Hierna volgt veel publiciteit. Expositie in Noorwegen.
1973 - 1963
Doceert algemene technieken op de "Werkschuit" in Amsterdam. Geeft les op verschillende basis- en middelbare scholen en binnen de kadervorming van het onderwijs.
1964
Maakt in dienst van uitgeverij Meulenhoff illustraties en boekomslagen.
1963
Eindexamen grafiek aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam (de huidige Rietveldakademie).
1942
Hanneke Dikboom werd geboren in 1942 in Drachten (Fr.)